sábado, 24 de diciembre de 2011

El Baix Llobregat en lluita. I després del 18D, què?

El passat diumenge 18 de desembre unes 500 persones van tallar la nacional 340 al pont de Quatre Camins (entre Molins de Rei i Sant Vicenç dels Horts) una vegada van convergir quatre columnes provinents dels diversos pobles de la comarca i com a protesta contra les retallades del Govern de la Generalitat. L'acció, coordinada a través la Coordinadora d'Assemblees del Baix Llobregat, va ser un èxit d'assistència (tenint en compte que la majoria dels assistents van arribar al punt de trobada després de caminar diversos kilòmetres), mediàtic (doncs la protesta va arribar als informatius de Telecinco o LaSexta, per exemple), i una mostra del poder real d'activistes contra les retallades del Baix Llobregat per organitzar i coordinar una protesta a nivell comarcal.


Del 15M al 18D

La Coordinadora del Baix Llobregat va néixer juntament amb l'explosió assembleària que va poblar el Baix Llobregat amb la descentralització del moviment del 15 de Maig a Barcelona. Gràcies a aquesta, tres (principalment) han sigut les iniciatives que han sigut coordinades i posades en pràctica: la columna del Baix Llobregat el 19 de juny que va entrar per la Diagonal fins arribar a Plaça Catalunya; una manifestació a Cornellà demanant la Vaga General (aquesta iniciativa hi va haver molta divisió i no totes les assemblees la van recolzar); i les marxes contra les retallades el passat 18 de desembre que van convergir al pont de Quatre Camins. Aquesta última, sense dubte, ha sigut la més exitosa: es va realitzar al Baix Llobregat, amb temps i l'aprovació de totes les assemblees. Una bona assistència va rematar l'esdeveniment, el qual va ser cobert per diversos mitjans comarcals i altres mass media. No obstant, no tot va esdevenir perfecte i la divisió dels assistents va marcar el final de l'acte. La inexistent planificació de l'assemblea, en quant a equip de dinamització es refereix, va provocar votacions sense discussió, paraules fora de to i malestar entre els assistents. Si bé 7 furgons dels mossos d'esquadra esperaven a Sant Vicenç, tal i com els manifestants en retirada cap aquell punt van poder veure, esperant potser un previsible tall a l'autopista i la seva actuació, i tot i que potser, tenint en compte el nombre de manifestants i la divisió que es va manifestar sobre el tall a l'autopista, la no presa d'aquesta opció pugui haver estat la més raonable en aquell instant, res justifica l'error de no haver treballat l'assemblea per a que partidaris i detractors poguessin expressar les seves opinions amb temps i així arribar a una consens o votació.


Més enllà de la coordinadora d'assemblees

Tant al Baix Llobregat com a Barcelona hi ha un reflux d'assistència a les assemblees sorgides del 15M. A Molins va desaparèixer amb rapidesa i va ser substituïda per Molins contra les Retallades, plataforma que també ha vist reduït el seu poder de convocatòria. D'altres estan sota mínims, i la mobilització del 18D va servir per a reafirmar la seva continuïtat a través de la campanya i mobilització (treball on bé es va poder recuperar a antics assistents o convocar a gent nova). Tot i això, l'acció del 18D demostra que una acció coordinada d'aquestes característiques a nivell de Baix Llobregat entre els “nous” moviments assemblearis, i malgrat les hores baixes de moltes d'aquestes, pot ser eficient. Ara bé, el context assembleari actual i les noves resistències sorgides arran les retallades del govern de Mas fa imprescindible un front comú més ampli per tal d'unificar les lluites contra les retallades al Baix primerament (en sanitat i educació especialment), ja que aquesta qüestió ha sigut abordada per la majoria d'assemblees, ja siguin nascudes del 15M, estudiantils, d'usuaris i professionals contraris a les retallades, sindicats, etc . Un espai més ampli que la coordinadora d'assemblees del Baix Llobregat per tal de coordinar una nova protesta conjunta (i les que facin falta!) és necessari. I és l'actual coordinadora qui pot impulsar aquest espai on diverses plataformes, sindicats, entitats, assemblees, s'hi sumin per tal crear un front comú contra les retallades.


Altres notes

Les formes d'acció continuades com els talls de vies esdevenen primordials en la lluita per una Vaga General Catalana. Aquestes mostres de força i paralització parcial del funcionament de l'economia és una de les alternatives avui, on, i, davant el sindicalisme de concertació és més necessari que mai confluir energies des de baix. Unir les lluites esdevé essencial per assolir la victòria contra les retallades. Al Baix Llobregat el 18D pot constituir un inici. Perquè juntes o podem tot! Retallades no!